FAQ

Wat betekent GPS?

Global Positioning System. Vrij vertaald kun je met een GPS ontvanger overal op aarde je positie bepalen met een co÷rdinaat. In gps-taal: een Waypoint.

Hoe werkt GPS?

Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door de gps ontvanger ter grootte van een zaktelefoon. Elke satelliet heeft zijn eigen code en verstuurd elke seconde een signaal. Dit signaal wordt door de ontvanger gebruikt om een berekening te maken. Met minimaal 3 signalen kan een co÷rdinaat berekend worden. Zelfs met een 4e satelliet signaal kan ook de hoogte uitgerekend worden. Des te meer satellieten, des te beter is de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling.

Wat heb ik minimaal nodig?

Afhankelijk van je doestelling waar je het GPS voor wilt gebruiken zijn er meerdere mogelijkheden. Maar als beginner heb je niet veel nodig:

 • een toestel
 • een pc of laptop met de volgende minimum eisen:
  • Pentium II, 233 MHz met Windows 95, 98, 2000 of XP
  • Een flinke hoeveelheid RAM geheugen werkt wel zo prettig, 256 Mbyte is aanbevolen. Ook met minder zal alles best werken, maar bij het werken met grotere kaartfiles zul je soms wat geduld moeten hebben.
  • Als je kaarten opslaat zul je ook wat schijfruimte moeten hebben, zo'n 200Mb is aanbevolen.
 • Je hoeft geen technisch wonder te zijn om met een gps toestel of programma te kunnen werken. Heb je wel eens met het software systeem windows of tekstverwerkingsprogramma microsoft Word of Excel gewerkt, dan komt het helemaal goed.

Heb ik nu geen kaart en kompas meer nodig?

Ja en Nee. Als u de geplande wandeltocht goed heeft voorbereid en de route heeft gemarkeerd en doorgestuurd naar uw gps ontvanger, kunt u hiermee de volledige route lopen en het gps toestel gebruiken als controle middel of u nog steeds het geplande spoor volgt. Maar.

Het blijft een elektronisch toestel. En deze kunnen dus stuk gaan. Bijv. de batterijen raken op of de ontvangst valt weg. Dan is het toch wel prettig om de papieren stafkaart en het kompas bij je te hebben. Handig bij goede voorbereiding is dat je ook precies weet waar je je op de kaart bevindt.

Verschil in toestellen:

Belangrijkste verschil:Outdoor of auto-navigatie.

Het auto-navigatie apparaatje is specifiek gemaakt om je van punt A naar punt B te loodsen via de wegen die in zijn geheugen staan opgeslagen. Een outdoor toestel heeft de mogelijkheid om niet via wegen te navigeren. Het toestel geeft dan in een directe lijn (kompaspijl) aan in welke richting je moet verplaatsen om bij het ingesteld punt uit te komen. Daarentegen hebben de duurdere toestellen de mogelijkheid om ook digitale kaarten in het geheugen op te slaan, zodat beiden opties mogelijk zijn. Je kan via wegen navigeren als een autonavigator, ook wel auto routeren genoemd. En je kan via directe lijn navigeren om ook over wandelpaden of bospaden te kunnen verplaatsen.

Wat is een Waypoint?

Definitie:Een waypoint is een referentiepunt in de fysieke ruimte, dat wordt gebruikt voor navigeren.

Een doorsnee GPS-ontvanger kan een waypoint lokaliseren met een nauwkeurigheid van drie meter. Waypoints worden op GoXchange gebruikt om punten op de kaart weer te geven. Deze punten kunnen op de gps-ontvanger worden geladen. Door waypoints met elkaar te verbinden ontstaat er een route. Een GPS-ontvanger navigeert naar het dichtstbijzijnde waypoint. Nadat een waypoint bereikt is wordt het volgende dichtstbijzijnde waypoint door de GPS-ontvanger opgezocht. De GPS-opntvanger geeft in rechte lijn de positie van het volgende waypoint aan. Deze lijn kan dus afwijken van het daadwerkelijke pad.

Wat is een Track?

Een track is een verzameling van waypoints die dezelfde interval hebben voor wat betreft tijd of afstand. Deze waypoints zijn met elkaar door een lijn verbonden.

Wat is een route?

Een route is een verzameling waypoints, die met elkaar verbonden zijn doormiddel van een lijn.

Wat is het verschil tussen een track en een route?

In een track is de plaatsing van waypoints afhankelijk van tijd of afstand in tegenstelling tot een route.

Hoe maak ik van een routebestand uit mijn GPS-ontvanger een .gpx bestand?

Vaak wordt er bij de GPS-ontvanger een softwareprogramma van de fabrikant bijgeleverd. In dit programma kan het track- of routebestand worden geladen. Als je het track- of routebestand wil opslaan als een .gpx bestand dan kan u dat op de volgende manier doen.

 1. Open het track- of routebestand in het bijgeleverde software programma.
 2. Ga naar bestand (alt + B)
 3. Kies opslaan als
 4. Kies opslaan als type: *.gpx
 5. Kies opslaan

Wat is een .gpx bestand?

.gpx is de bestandstaal waarmee route, track of waypoints kan worden weergegeven. Deze bestandstaal is ontwikkeld om GPS-bestanden te verplaatsen tussen software van verschillende ontwikkelaars.

Sluiten